1/17/2012

Kellarin remontin suunnittelua

Teemme taloomme ihan täyden remontin, niin että oikeastaan vain puurunko ja ulkokuori jää. Julkisivuunkin luultavasti vaihdamme ainakin osan laudoista, ja maalaamme talon vaaleaksi. Selvää on, että tällainen projekti syö aikaa. Tarkoitus on siis nyt tammi-helmikuun aikana saada talon ala- ja yläkerta asuttaviksi. Tammikuussa valmistuvat olohuone, keittiö, rappuset ja alakerran aula - yläkertaan saadaan luultavasti ainakin seiniä rakennettua ja kipsilevytettyä pintoja, ehkä jopa yläkerran wc valmiiksi. Helmikuussa viimeistään talossa on kaksi vessaa, ja alakerran wc:ssä suihkutila. Sitten odotemme kellarin lämpiämistä, jotta se päästään remontoimaan. Lattiaa luultavasti piikataan hieman alaspäin, ja raa'at betoniseinät lämpöeristetään ja levytetään. Nykyinen sauna laajenee ja pesutilat myös. 

Olenkin tässä pakkauksen lomassa pohtinut lattiamateriaalia kellarissa. T aiemmin ehdotti betonia (lattialämmitys kuten muualla asunnossa, tietysti). Olisikin aika kaunista, jos kellari olisi kokonaan valkoinen. Valkoiseksi maalatut seinät ja katto, kiiltävä valkoinen betonilattia. Kellari on vain puoliksi maan alla, ja ikkunoiden ansiosta tila on melko valoisa. Valkoiset pinnat varmasti toisivat lisää valoisuutta ja avaruutta.

Valkoinen epoksilattia (kuva täältä)

Valkoinen epoksilattia (kuva täältä)

Täysin valkoiset lattiat myytävässä asunnossa (Valvet)

Valkoinen betoni- tai epoksilattia olisi paitsi erittäin kaunis, myös varmasti kestävä vaihtoehto kellarissa. Näin saataisiin myös yhtenäinen lattia (muualle kuin pesutiloihin), ja olisi mahdollista kuivattaa pyykkiä narulla kodinhoitohuoneessa. Ja hipsiä alakerran makuuhuoneen takan ääreen lasille viiniä saunomisen päätteeksi vaikka märin jaloin.

Alakertaan on siis tulossa makuuhuone, näin aluksi vierasmakuuhuone ja mahdollisesti lasten kasvaessa vanhempien makuuhuone. Makuuhuoneen yhteyteen tulee työhuone, ja pesuhuoneen viereen "kodinhoitohuone". Lainaismerkeissä siksi, että tila on ennemminkin aula, johon kodinkoneet kätketään liukuovien taakse. Tässä nykyinen pohjakuva, ja alla karkea muutossuunnitelma:

Alkuperäinen pohjapiirrustus

Remonttisuunnitelma

Alkuperäinen pohjakuva on rakennusvirastolta, eikä se vastaa nykytilannetta. Kylpyhuone ja sauna eivät mene ihan noin, ja niiden rinnalla on erillinen pukuhuone. Kuvasta puuttuu siis joitakin seiniä.  Uudessa pohjakuvassa sauna saattaa näyttää todella suurelta, mutta se ei itseasiassa ole kuin noin 6-8 m2.  Nykyinen sauna on todella pieni, sinne en mahdu edes minä makaamaan lauteille. Sinne siis otetaan pari neliötä lisää nykyisestä pesutilasta. Kylpyhuone ja sauna ovat silti kompaktit, joten sinnekin valitaan melko vaaleita pintoja ja lasiseinää saunan ja pesutilojen väliin.

Tällä hetkellä kellarissa näyttää tältä (tai toki nyt tyhjemmältä, kun noita edellisen omistajan tavaroita ei siellä enää ole):

Näkymä tulevasta vieras/takkahuoneesta työtilaan

Tuleva vieras/takkahuone

Kellarissa ei siis ole tehty mitään, vaan se on jätetty betonipintaiseksi ja kylmäksi. Tämä on toisaalta hyvä; sieltä ei ainakaan paljastu ikäviä yllätyksiä. Kellari on myös osaavasti aikanaan rakennettu, kuntotarkastaja mittasi siellä pitkän uransa alhaisimman kellarin kosteusprosentin. 

Kellarista ja uudesta saunaosastosta tulee kyllä upeat! Sitten kun saadaan ala- ja yläkerta mallilleen, täytyy ihan tosissaan aloittaa kellarin suunnittelu. Luultavasti nuo valkoiset betoni- tai epoksilattiat laitetaan (onko kellään kokemusta näistä?), mutta kylpyhuoneen ja saunan malli, pintamateriaalit ja muu sisustus täytyy vielä miettiä tarkkaan. 

6 comments:

 1. Olen tällähetkellä niin ihastunut tuohon valkoiseen epoksilattiaan :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samoin, niin kauniisti heijastaa valoakin! :)

   Delete
 2. Voi miten hieno valkoinen lattia kellaritiloissa olisi ja epoksi vielä kestävä, kuten sanoit. Valkoinen lattia antaa hienon taustan huonekaluille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä! Ja sopii niin monenlaiseen sisustukseen. Eilen päätettiin että valkoinen epoksilattia laitetaan! Jos siis ei nyt kevääseen mennessä mieli ehdi muuttua...

   Delete
 3. Meille on tulossa alakertaan valkoinen epoksilattia :) Me ollaan ihan samiksia ;)

  ReplyDelete