2/22/2012

Kattiloita induktiolle?

Hankimme uuteen keittiöömme induktiolieden, johon olemme olleet enemmän kun tyytyväisiä. Paistaminen on nopeaa ja puhtaanapito helppoa. Harmi vaan, että lähes kaikki eniten käytetyt kattilat  ja kasarit eivät soveltuneet induktiolle. Toisaalta aika monessa oli teflon-pinnoite jo sen verran kulunut, että pannujen päivitys olisi joka tapauksessa tullut vastaan. Hää- ja tuparilahjoiksi saadut "vanhat" Hackman Classic- kattilat onneksi ovat edelleen hyvässä kunnossa ja sopivat uudelle liedelle. Samoin Stockmannilta hankitut valurautainen parilapannu ja blinipannu. Nyt olisi kuitenkin tarvetta ainakin yhdelle pienelle kattilalle, yhdelle korkeareunaiselle paistokasarille ja/tai wok-pannulle sekä muutamalle paistinpannulle. Uusien paistoastioiden pitäisi olla kestäviä, sillä meillä ruokaa laitetaan paljon. Tyylikäs ulkomuotokaan ei olisi pahitteeksi. Pinnoitettuja paistoastioita meille ei enää tule. 

Iittalan Tools-sarja on muotoilultaan kauniin pelkistetty ja tyylikäs. Uskoisin, että rahalla saa nimen lisäksi myös laatua, ainakin pinnoittamattomissa paistoastioissa. Sarjan paistinpannu on valurautaa, mikä on ehdottomasti parasta ruoanlaittoon. 

Kuva täältä

Hintahan on melkoinen, mutta jos paistinpannut ja kattilat kestävät vuosia kannattaa laatuun satsata. Onko teillä kokemusta Tools-sarjasta, tai hieman edullisemmasta Iittalan All Steel-sarjasta? Valurautaiset pannut eivät oikein käytettyinä ja huollettuina mene miksikään, toisin kuin Teflon-pinnat. Sama pätee laadukkaisiin teräskattiloihin. Tosin valurautaisiahan ei saa tyrkätä pesukoneeseen.

De Buyer valmistaa Toolseja huomattavasti edullisempia hiiliteräksisiä pannuja ja kasareita, jotka soveltuvat ammattikäyttöön ja kestävät kuulemma oikein huollettuina eliniän. Sounds good. Eiringin sivut kertovat seuraavaa:

 "Tästä materiaalista on valmistettu perinteiset, ranskalaisen keittiön ammattilaistason paistinpannut. Hiiliteräksestä valmistettu pannu kestää korkeaa lämpötilaa ja antaa täydellisen lämmönlevityksen. Hoidoltaan sekä ominaisuuksiltaan hiiliteräs muistuttaa paljon valurautaa mutta on paljon kevyempi.

Hiiliteräspannuun muodostuu käytössä oma uniikki paistopinta, joka on kuin luonnollinen teflon ilman rikki raapiutuvia pinnoitteita! Hintaluokaltaan edulliset hiiliteräspannut kestävät oikein hoidettuna eliniän.
"



Nämä houkuttelisivat kovasti! Ulkonäössä toki häviävät Iittalalle, mutta käyttöesineitähän nämä ovat. Kerrankin siis toiminnallisuus ajaa designin edelle, ja nämä päätyvät ostoslistalle :) Sen verran hyvältä kuulostavat.

6 comments:

  1. Meillä on Iittala Toolsin paistinpannu ja se on todella hyvä! Painava tosin, mutta paistaa tasaisesti ja nopeasti. Meillä on ostoslistalla nuo Tools-sarjan kattilat ja uunivuoat. Olen kuullut niistä pelkkää hyvää ja mieheni kokki-kaverikin niitä suositteli, joten varmasti on hinta-laatu-suhde sitten kohdallaan. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onko sulla se pinnoitettu vai juurikin tuo valurautainen? Siitä pinnoitteesta olen kuullut huonoa, mutta ilmeisesti sitä on muutettu jossain vaiheessa. Valurautainen on varmasti ainakin mainio ja tosi tyylikäs. Toolsin uunivuoat on myös hienot, melkein tekisi mieli ostaa kun stockalla on se hyvä kanta-asiakasale (-20%). Mutta ei meillä kyllä uunivuoalle ole tarvetta, niitä on riittämiin. Remppaan kuluu sen verran rahaa, että mies saattaisi hieman pyöritellä silmiään jos yhtäkkiä laittaisin parisataa uunivuokaan. :D

      Delete
  2. Hei!
    Minulla on kokemusta molemmista ja voin ehdottomasti suositella All steel-sarjaa. Toolssit ovat kyllä kauniita kattiloita ja niitä voisi pitää vaikka koristeena, mutta niiden käyttömukavuudesta voi olla montaa mieltä. Huonoina puolina mainittakoon kuumenevat kahvat ja se, ettei niissä ole kaatoreunaa, kuten All steelissä (esim. Toolssilla nesteen kaataminen lasiin ei onnistu ilman, että puolet lorottaa pöydälle..)

    Mutta tämä oli vain minun kokemukseni, mielipiteitä on varmasti niin paljon kun on kokkejakin :)

    T.-S

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei S ja kiitos kommentistasi! Olen kuullut samaa kaatoreunojen puutteesta ja kuumenevista kahvoista. All Steel on kyllä nätti ja laadukkaanoloinen sarja, sitä harkitsen kattiloiksi. Paistinpannuissa luultavasti päädytään tuohon hiiliteräkseen.

      Delete
  3. Hei, Iittala Tools sarjan kattiloita en kyllä suosittelisi ainakaan induktio tasoille. Kattiloiden kahvat kuumenevat todella kuumiksi, eikä niistä voi ottaa kiinni ilman uunikinnasta/patalappua. Muuten todella tyylikkäät ja hintavat kattilat on pilattu tällä. Sääli, jäi sarjan keräys kyllä kesken ainakin itseltäni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itsekin totesin että hiiliteräspannuilla on parempi hinta-laatusuhde. 20e pannu on oikein hoidettuna ikuinen, kun taas Toolseista olen kuullut paitsi huonosta käytettävyydestä myös siitä, että eivät säily kauniina. Siihen rahaan luulisi saavan toimivampaa ja kestävämpää designia!

      Delete