3/01/2012

Yläkerran suunnitelmat alusta

Kerroinkin jo aiemmin siitä, että kattomme on hieman erikoinen. Katto on siis toisella puolella taloa keskeltä jonkin matkaa korkeammalla muuta kattoa korkeammalla. Ajattelimme, että korkeammalle puolelle saisimme helposti sopivan korkuisen vaatehuoneen (walk-through-closetin) ja sitä kautta kulun makuuhuoneeseen. Sinne ei nyt sitten kuitenkaan saa korkeita kaappeja tarpeeksi (sisäkattoa ei voi nostaakaan), ja toisaalta pyykkipiste edellisessä suunnitelmassa oli myös ongelmallinen. Meinasi jo itku päästä, kun en tiennyt miten ihmeessä saisin pohjan suunniteltua kaikkien rajoituksien puitteissa toimivaksi. Kirjoitinkin turhautumisen tiimoilta eilen pienen ruikutuspostauksen.  


Turhautumista oli ilmassa tänäänkin, kun lähes koko päivän tätä työstimme. Uudessa pohjaratkaisussa on paljon hyviäkin puolia, vaikka erillinen vaatehuone nyt jäikin pois. Isompi makuuhuone on nyt aluksi päämakuuhuone, josta erotetaan vaatekaappirivillä työtila. Ajatuksena on että, kun tytöt kasvavat ja joskus haluavat oman huoneen, nuo vaatekaapit voi siirtää keskelle huonetta ja näin huoneen saisi jaettua kahtia. Molemmat makkarit ovat ihan reilun kokoisia, isompi makuuhuone+työtila on 22.9 m2 ja pienempi makuuhuone hieman alle 16 m2. Uutuutena pohjaratkaisussa on erillinen pikkuinen kodinhoitohuone (4.1 m2). Tuohon tasolle voisi laittaa pienen altaan ja pesukoneen päällä pitää vaipanvaihtoalustaa. Saisi kestovaipat suoraan pesukoneeseen, näppärää. 

Tilat ovat erotettuja siksi, että vessan (2.8 m2) ja kodinhoitohuoneen välillä katot ovat ihan eri tasossa. Tuohon rajaan T:kin ehti jo kerran lyömään päänsä, eli siihen pitää ehdottomasti laittaa seinä. Tässä suunnitelmassa myös se liimapuupalkki mikä piti "Bedroom 1":sessä jättää pystyyn tukemaan kattoa tulee seinän sisälle, eikä huoneisiin jää outoja tolppia. 

Luultavasti pohjaa tulee vielä editoitua kun ehtii miettimään enemmän, mutta tässä vaiheessa olisi kiva kuulla kommentteja teiltä lukijoilta. Paistaako tuosta joku suurempi ongelma?

7 comments:

 1. Ihan kivaltahan tämäkin pohja vaikuttaa. :)

  Itseäni jäi mietityttämään, että jos ison huoneen mahdollisesti myöhemmin jakaa, niin miten jaon suorittaa ja mistä toiseen huoneeseen olisi tällöin käynti?

  Pienemmästä makuuhuoneesta mietin kannattaisiko seinässä olevaan syvennykseen tehdä liukuovien avulla vaatekaappi? Näin seinätilaa ehkä säästyisi sitten muilta seiniltä vaatekaappien verran.

  Tälläisiä mietintöjä vainen. :)

  ReplyDelete
 2. Isoa huonettahan ei tuon ikkunan takia voi ikinä oikealla väliseinällä puolittaa, enkä haluaisi ahtaa yläkertaa niin täyteen "pieniä" makkareita pysyvästi. Meillä oli lapsuudenkodissa (ja monella ystävälläkin) ihan vaan tilanjakajalla jaetut makkarit siskon kanssa, toki siinä sitten toinen kulkee toisen huoneen läpi.. mutta ei kai lapsille sviittejä omin kylpyhuonen tarvitsekaan järjestää :) Jos asumme tässä vielä kun tytöt ovat teini-ikäisiä, kellarissa on vielä makuuhuone joten kaikille on olemassa omat huoneet tarvittaessa. Mutta todennäköisesti emme jää Suomeen niin pitkäksi aikaa.

  Tuota liukuovikaappia olen itsekin suunnitellut, kovin paljoahan sinne ei saa kun tuo ulkoseinä on harjakaton alta vain n. 130cm korkea. Saisi sinne kuitenkin vaatetangon ja esim. leluja sun muita näppärästi. Nuo vaatekaapit mitä olen tuohon kuvaan laittanut on aika järeät (yhteensä 2.5m), todellisuudessa siihen tulee nyt näin alkuun tyttöjen pienet kaapit ja seinätilaa jää ihan ok.

  Kiitos kaunis mietinnöistäsi! :)

  ReplyDelete
 3. Tunnustan, että rakastan pohjapiirrosten kanssa puljaamista. Tutkailin mielenkiinnolla myös sitä edellistä ratkaisua ja tykkäsin siitä kovasti. Siinä ei ollut yhtään hukkaneliötä. Ymmärrän tuskasi, kun vanhassa talossa moni asia rajoittaa! Uusi ratkaisu ei ole laisinkaan huono, ja olette sen varmasti tilaan parhaaksi katsomallanne tavalla sovittaneet. Itseäni ehkä eniten mietityttää tuo käytävä, jonka neliöt menevät ikään kuin harakoille. Olisiko kulku ollut järjestettävissä muurin toiselta puolelta kuten aiemmin? Voisiko KHH:n sijoittaa "käytävälle" liukuovien taakse, tuleeko meluhaittoja? Tai *sittenkin* kellariin, siellähän sitä tilaa on?

  Mutta mihin tahansa ratkaisuun päädyttekin - tsemppiä projektin keskelle. Näyttää tosi hyvältä ja olette edistyneet huimaa vauhtia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, kiitos avustasi lisbet! Tuo hukkaneliöasia on haastava, toisaalta on hyvä saada tilaa makuuhuoneisiin mutta toisaalta sellainen ahdas käytäväkään ei ole kiva juttu. Vanhassa suunnitelmassa käytävä olisi vain metrin levyinen ja noin kaksi metriä pitkä. Siinä toki avaruutta sai sillä, että olisi laittanut isomman makkarin oven lasiseksi... mutta tulisiko siitä silti aulassa sellainen tunne että seinät kaatuu päälle?

   Alunperin suunnittelin KHH:ta kellariin, siellä olisi tilaa. Mutta siinä kyllä toimivuus kärsii, kun päivittäin saisi pyykkiä kuljettaa kaksi kerrosta alaspäin ja takaisin ylös. Tuota käytävälle pesukoneen sijoitusta mietin itsekin, mutta sitten kuoppasin sen kun ajattelin asunnon myyntiä... onko se liian "out there" ratkaisu?

   Toisaalta voisi olla aika hyvä idea ovellisen khh:n sijaan jatkaa tuota vessan seinän linjaa liukuovilla, joiden taakse tulisi pesukone. Mutta taas kerran tilan mataluuden vuoksi jäisi hukkatilaa pesukoneen taakse, ja sitten tuo lähes lattiarajassa oleva ikkunakin on ongelmallinen. Viemäröinnin takia uskoisin että pesukoneen täytyy kuitenkin olla kuvassa palomuurin vasemmalla puolella (vessan puolella). Ainoa mahdollisuus oikeastaan olisi laittaa pesukone samaan linjaan vaatekaappien kanssa ikään kuin palomuuria vasten. Aika kätsyä varmaan olisi jos pesukone/kuivausrumpu + likapyykkikorit olisi ihan vaatekaappien vieressä. Siihen jäisi kiva avoin kulku makkariin. Täytyy tiedustella onko se rakennusteknisesti järkevää!

   Jos noin tekisi ja kulku makkariin kävisi hormin vasemmalta puolelta tuo oikeanpuolinen käytävä ei olisi välttämätön. Toki jos sen jättää, isoon makkariin pääsisi molemmilta puolilta, mikä mahdollistaisi huoneen jakamisen paremmin. Toisaalta jos käytävän jättää pois, se pystypalkki on siellä edelleen ja nuo neliöt sen takana ovat melko matalia.. eli monta oikeasti hyödyllistä neliötä käytävä ei söisi. Hmm. Kumpi sitten on kivempi: optio ison huoneen jakamiseen vai pari lisäneliötä pienempään makkariin ja pystypalkki keskellä huonetta? Jaa-a...

   Delete
 4. Makuuhuone 1. Tekisin suoran seinän mihin ns, sängyt loppuvat. Makuuhuone 2. Laittaisin seinän piipun kanssa symmetrisesti, eli pienetäisin makuuhoneen leveyttä. Näin makuuhuone 1:den ja 2:den välinen tila jäisi khh-huoneeksi. Makuuhuone 2:teen käynti piipun toiselta puolelta työhuoneeseen. Wc:stä tulisi näin e hkä hieman isompi, ulottuen piippuseinämään. Vaikeata, mutta yrittää auttaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos paljon avustasi anne! Vessaa ei valitettavasti voi jatkaa piippuseinämään juurikin katon pudotuksen takia, siihen lyö päänsä. Tuollainen khh on ihan kiva idea, mutta rappusten ja makkari 1:sen välinen seinä ei voi lyhentyä (tuossa 260cm) koska se on kantava. Käytännössä khh jäisi siis vain reilun metrin levyiseksi, ja harjakaton takia toimivaa korkeaa tilaakaan ei tuossa olisi paljoa. Loppujen lopuksi montaa toteutusvaihtoehtoa ei siis ole, haastetta riittää.

   Delete
  2. Äh, eihän tuo ideasi kantavaan seinään lyhentävästi vaikuttaisi - ajattelin jotenkin hassusti. Tuo makkari 1 kuitenkin pienenisi mielestäni ehkä liikaa?

   Delete