3/11/2012

Puuta vai metallia?

Portaamme ovat huonossa kunnossa, ja ne olisi tarkoitus rakentaa uudestaan. 50-luvun tyylin mukaisesti nykyiset portaamme ovat umpinaiset puiset "viuhkaportaat" joiden askelmien korkeus vaihtelee, maali hilseilee ja puuosat ovat iskujälkiä täynnä. Mutta mitä tilalle? Tilaan ei taida mahtua kuin U-malliset viuhkaportaat (sama kuin nyt) tai kierreportaat. 

Kumpikaan ei erityisesti ihastuta, kierreportaat tietysti veisivät vähemmän tilaa. Mites materiaali, puuta vai metallia? Mustaa, valkoista vai puunväristä? Valinta on aika haastava. Miltä teräksiset portaat näyttäisivät rintamamiestalossa? Hassulta, mutta toisaalta viimeistään julkisivumuutosten (niistä on oma postaus tulossa) myötä taloamme tuskin enää voi rintamamiestaloksi kutsua. Moderniin puutaloon teräksisetkin portaat voisivat sopia. 

Mustat teräksiset kierreportaat

Nämä mustat teräksiset portaat ovat ihanat, näyttäisivät hienolta valkoisia pintoja vasten. Erityisesti pidän kaiteesta, kun nuo "pinnat" ovat harvemmassa. Ilme on heti modernimpi. Mies ilmeisesti olisi "innokas" hitsaamaan meille kuvanlaiset rappuset. 

Pidän myös vaaleasta puunsävystä yhdistettynä mustavalkoiseen sisustukseen, mutta mielestäni puunsävyiset portaat riitelisivät liikaa valkoisen puukuvioisen lattiamme kanssa. En taas lähtisi matchaamaan puukuviota nykyiseen laminaattimme tai liimailemaan laminaattia askelmien pintaan, kun todennäköisesti vaihdamme parkettiin lasten hieman kasvettua. Eli jos puisiin portaisiin päädyttäisiin, ne saisivat olla valkoiseksi maalatut ja viuhkaportaiden malliset. Kierreportaat haluaisin varmaankin kokonaan teräksisinä. Listailin kummankin vaihtoehdon plussia ja miinuksia. 

Teräksiset kierreportaat (musta/valkoinen?)
+ tilatehokas ratkaisu
+ kestävemmät(?)
+ modernimpi ilme
- lapsiturvallisuus kun kaide on harvempi (tiheät "pinnat" rumat)?
- liian loft-henkiset puutaloon?

Valkoiset U-mallin koivuportaat (kuva täältä)

U-mallin valkoiset puiset viuhkaportaat
+ mahdollisesti helpompi toteuttaa, pienempi muutos
+ sopivat varmasti "talon henkeen"
+ ajattomat (valmiiksi vanhanaikaiset?)
+ ilme modernimpi suoralla, pelkistetyllä kaiteella (ilman kuvassa olevia krumeluureja)
- tavanomainen, "tylsä" ratkaisu
- vie enemmän tilaa

Rappusiahan tarvitaan kahdet, yläkertaan ja kellariin. Tuleekohan kierreportaista liian Batman/paloasema-vibat kun tanko olisi kahden kerroksen korkuinen? Mitä mieltä te olisitte, millaiset portaat te laittaisitte tuohon pieneen 2.4 m levyiseen aukkoon? Pelkistetyt valkoiset puiset rappuset, edgymmät mustat teräksiset kierreportaat vai jotkut ihan muut?

P.S. Ensimmäinen kuva on lainattu aikaa sitten, enkä muista mistä. Jos haluat kuvasi poistettavan, ota yhteyttä (vastarintama@gmail.com). I found the first picture (black stairs) long ago and can't remember the source. If you own the rights to the picture and want it either cited or removed, just say the word (vastarintama@gmail.com). 

10 comments:

 1. Meille on tulossa uuteen, moderniin puutaloon puiset portaat, mutta koska haluamme portaiden ilmeenkin moderniksi, portaat tulee umipinaisina. Se tekee ilmeestä mielestäni huomattavasti modernimman kuin nuo perinteiset puuportaat. Mutta väriä olemme mekin miettineet, se onkin haastavaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jännä, en itse ajatellut umpinaisia portaita moderneina... varmaan siksi, että sellaiset täällä nytkin on ja koska umpiportaat on niin perinteisiä vanhoissa puutaloissa. Mutta totta tosiaan, jos portaat on yksiväriset ja tehty yhtenäisistä kappaleista (ei laudoista joiden väleissä on sattumanvaraisen kokoisia rakoja niin kuin meidän nykyiset) voi ilme ollakin moderni. Etenkin, jos askelmat on ihan suorakulmaisia eikä viuhkamaisia, kuten meillä tilan pienuuden takia täytyy olla. Millaisia värivaihtoehtoja olette miettineet? Meille en oikein osaa kuvitella muita kuin valkoisia puuportaita.

   Kiitos kommentistasi, nyt meillä on sitten kolmaskin vaihtoehto pohdittavana... :) Mies varmaan ilahtuisi tästä ajatuksesta, umpinaiset portaathan tuohon olisi kaikista helpoin toteuttaa (haluaa välttämättä väkertää omin kätösin). Se olisi kyllä iso plussa, kun ne voisi periaatteessa tehdä tuohon "päälle" nopeallakin aikataululla.

   Delete
 2. Mulle tuli heti mieleen jotkut täntyyppiset: http://designtraveller.blogspot.com/2011/08/16th-century-in-spain.html tai http://ffffound.com/image/7403571e880d58970772d1da98b8491407dede1d. Eri värisenä tietty jos valkosia askelmia haluat.:) Kai nää on jotain semi-umpinaisia? :D

  ReplyDelete
 3. Oho, yritin siis linkittää tuossa ekassa suoraan siihen porraskuvaan, mut ei näemmä onnistunu.:) Portaat on siis siellä samalla sivulla vähän alempana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, tajusin :) Olipa ihania molemmat! Jälkimmäisen kaltaisia olin ajatellutkin, pelkistettyjä avoportaita. Olisivat toki makeat jos saisi tuollaisen lasiseinän, ei vaan meillä onnistu kun siinä on sähkökaappi :/ Mutta noi ekat, TOSI kivat. Millaiseltahan tuon tyyliset "viuhkaportaat" näyttäisi? Voi kun meille jotenkin sais mahtumaan suorat portaat. Jos onnistuu, eipä tarvitsis enää miettiä millaiset portaat meille tulee. Suurin ja lämmin kiitos sulle inspiroivista kuvista! Just tuon tyylisiä etsin! :)

   Delete
 4. Suomessa on aika tiukat rakennusmääräykset portaiden suhteen, muistaakseni kotiportaissa pinnaväli ei saisi olla yli 10cm. Ellin linkin umpiportaat on hienot, Mairen raksablogissa on myös kivat portaat. http://www.mairerakentaa.fi/albumi/meidankoti/olohuone/?k=portaat

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mairella onkin jännät portaat. Jotenkin arvelin, että pinnavälistä olisi jotain pykäliä, kiitos kun vinkistä ja varoituksesta! Tuon rajoituksen kanssa meille tuskin kierreportaita tulee.

   Delete
 5. Nuo metalliset kierreportaat ovat kyllä mielettömän hyvännäköiset! Mutta, niiden kanssa tulisi itse mietittyä tuota turvallisuusaspektia. Jotenkin en pieniä lapsia mielelläni noihin portaisiin päästäisi, vaikka oppivathan lapset äkkiä oikean tavan kulkea. Itseäni vaan aina vähän ton tapaiset portaat pelottaa kulkea, vaikka niin kauniita ovatkin.

  Ajattelisin puisia portaita toimivampina, mutta tekisin niistä ehdottomasti umpinaiset. Mun mielestä portaat on jotenkin kauniimmat niin ja jos sattuu hyvin, niin portaiden alle pystyy ehkä järjestämään säilytystilaakin. Umpinaisissa portaissa on mielestäni myös miellyttävempi kulkea, ne tuntuvat tukevammilta ja mitään ei pääse tipahtamaan etuosan raosta alas.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Cinnabaria, oikeassa kyllä olet tuossa lapsiturvallisuusasiassa. En usko että meille kierreportaita tulee, jo pelkästään kahden kerrosvälin takia. Siinä voisi jo oikeasti tulla vaaratilanteita, pitkä matka pudota. Tykkään tosi paljon Ellin linkin tyylisistä "umpiportaista", kun meillä ei kuitenkaan portaiden alle säilytystilaa saa. Portaiden alla on siis portaat kellariin, minkä vuoksi portaiden pitäisi olla mahdollisimman ilmavat. Nyt ainakin tuntuu että pitäisi melkein varoa päätään kun kellariin menee, kun rappuset on niin paksut. Ne Ellin linkin portaat olisi siinä mielessä just täydelliset ja toimivammat kuten sanoit, että ne tuntuisi juuri tukevammilta eikä mitään pääsisi tippumaan kahta kerrosväliä. Eli vähän niin kuin "best of both worlds", avoportaiden ilmavuus ja keveys yhdistettynä umpiportaiden turvallisuuteen. T oli myös mielissään kun toteutus olisi helppo, joten luultavasti meidän päätös on tehty. :)

   Delete
  2. Jee, kiva kuulla et onnistuin auttamaan! Onpahan tästä minunkin netissä surffailusta joskus oikeasti jotain hyötyä.;)

   Delete