5/27/2012

Light fixtures


Edellisessä postauksessa lupailin kollaasia valaisinehdokkaista. Tässä kollaasissa on neljä hyvin erilaista valaisinta. Le Klintin ja Jieldén valaisimet ovat ajattomia klassikoita, kun taas Elloksen valaisin muistuttaa kovasti retroja tanskalaisia Carl Thoren valaisimia ja Icarus puolestaan on melko tuore tapaus (2005). Pidän ajattomasta muotoilusta, ja valaisimista, jotka sopivat monenlaiseen sisustukseen. Näin laatuvalaisimet ilahduttavat vuosikymmeniä. 

Makuuhuoneeseen kaipailin yöpöydälle talon ikäistä työvalaisinta, mutta kirppiksien (ylihintaisiin ja huonokuntoisiin) työvalaisimiin turhautuneena etsin korviketta jopa Ikeasta. Lopulta 50-luvun klassikko Jieldén Signal tuntui itsestäänselvältä valinnalta. Luultavasti tämä tosin hankitaan valkoisena ja ihan uustuotantona, ellei nyt sopivasti tule vastaan aitoa vintagea. Tämän parina sängyn yllä voisi liidellä höyhenenkevyt Icarus. Makuuhuoneessa valaisimet haluan pitää melko yksinkertaisina ja valkoisina, kuten pintamateriaalitkin. Tällöin sisustusta on helppo muokata tekstiileillä.

Le Klint voisi sopia vaatehuoneeseen uuden tapetin kanssa paremmin, kuin aiemmin suunniteltu krominen Kartell Gé. Mustan tapetin kanssa tämä valkoinen valaisin pääsisi oikeuksiinsa. Vielä vain askarruttaa, kumpi koko vaatehuoneeseen parhaiten sopisi. Luultavasti A on sinne ihan riittävän suuri.Musta Elloksen valaisin olisi taas ehdolla olohuoneeseen. Mieluiten ottaisin kyllä ihan alkuperäisen Carl Thoren valkoisena, mutta jos sellaista ei tiellemme osu, kelpaisi tuo musta Elloksenkin. Olkkarin kanssa olen tosin aika hukassa, sinne olen pohtinut myös Artemiden Tolomeo Sospensione Decentrataa ja ylläolevia Etsyn origamivalaisimia. Niin ihana kuin meidän AJ lattiavalaisimemme onkin, on sen pariksi todella haastava löytää "sen veroista" kattovalaisinta.

Se hyvä puoli kesässä on, ettei kattovalaisimille oikeastaan ole ollut tarvetta! Tai siis, eihän meillä ole vielä edes kattovalaisimille sähköjä tässä kodissa (paitsi eteisessä ja vessassa), vaikka olemme asuneet tässä tammikuun lopusta. Aikaa pohtia ja kytätä tarjouksia siis on, kaikkia ei tarvitse ostaa kerralla. Le Klint ja Jieldé tosin pääsevät suoraan ostoslistalle, makkarin ja olkkarin kattovalaisimia etsin vielä. Ehkä ne täydelliset valaisimet odottavat vielä jossakin? Kommenttiboksiin saa vinkata!

Here is a collection of fixtures I like. The Icarus would be lovely hanging over our bed, whereas the Jieldé would look great on the nightstand. The Jieldé is a classic from the 50s, so it matches the age of the house. The Le Klint would be going in the walk-in-closet, it will look fabulous against the black wallpaper The black fixture is a candidate for the living room, but I could equally well go for the Artemide Tolomeo Sospensione Decentrata or these lovely origami shades from Etsy. It's hard to find a ceiling lamp worthy of the same space as the AJ! I tend to go for quality and timeless design when it comes to lighting, then the lamp will still look fresh after decades. Luckily it's summer time here in the north, and the sun almost never sets. So we'll have time to save up and look for good deals, and think these choices through over and over again. If you have any suggestions, feel free to throw them at me!

4 comments:

 1. Kauniit valaisimet ovat, ainakin minulle, tärkeä osa sisustamista. Lisäksi valaisimissa voi huoletta myös panostaa laatuun, koska ne kestävät aikaa lapsiperheessäkin. Niissä ei juuri käytönjäljet näy. Tästä syystä meilläkin on valaisinhankintoihin panostettu.

  -Suomalaisista valaisimista voisin ehdottaa olohuoneeseen AJn kaveriksi Lundian Sola plafondia mustana. Muotokieli on samantyylinen, mutta plafondina se ei veisi liikaa huomiota jalkavalaisimesta. Lisäksi sitä saa kahdessa koossa, mutta molemmat ovat isoja ja näyttäviä. Samasta sarjasta löytyy lisäksi muitakin kauniita ehdokkaita, joita voisi sitten mahdollisesti laittaa muihin tiloihin ja näin yhdistää huoneita toisiinsa?

  -Jieldet ovat kauniit, mutta en itse ehkä uskaltaisi yhdistää Icarukseen, ovat niin eri aikakausilta. Jielden kaveriksi voisin ajatella samaa Sola-plafondia valkoisena ja jos taas haluaisin näyttävän kattovalaisimen jättäisin Jielden pois.

  -Klint on varmasti kiva piristys vaatehuoneeseen ja sopii meilkeinpä mihinkä vaan tapettiinkin. Mutta jos vaatehuoneesta on suora näköyhteys makuuhuoneeseen, oliko teillä niin?, miettisin valaisimen niin, että sopisi MH:n valaisimien kanssa yhteen.

  Tässä nopeasti korjattuna muutama ajatus, mikä heräsi postauksestasi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos valtavasti kommentistasi, Niina! Olen kanssasi ehdottomasti samaa mieltä valaisimiin panostamisesta.

   Sola on kyllä upea ja sopisi todella hienosti AJ:n pariksi! Harmi vaan, ettei meillä kattovalaisimen paikka ole suoraan keskellä kattoa sohvan yläpuolella oikealla paikalla. Riippuvalaisin on helppo koukulla asettaa sohvapöydän ylle, mutta plafondi olisi eittämättä vinossa. Tai sitten katossa näkyisi plafondin johtoa melko pitkältä matkalta - ei hyvä. Täytyy kyllä pitää nuo Lundian valaisimet mielessä ja tutkia tarjontaa kun saavat nettisivunsa taas pystyyn!

   Plafondia makuuhuoneeseen ei voi vinon katon vuoksi laittaa (kattovalaisimen paikka on toki suoralla katon osuudella, mutta niin lähellä kattopalkkia), joten valaisimen on oltava hyvin siro ja roikkuva. Yöpöydän valaisin tarvitaan ehdottomasti, ja se on ehdottomasti tuo Jieldé. Totta, että Icarus ja Jieldé ovat eri aikakausilta, mutta mielestäni Icarus on se verran eleetön ja ajaton, ettei se haittaa. Varsinkin kun molemmat ovat valkoisia. Mielestäni sisustuksessa saa olla särmää, kaiken ei tarvitse olla välttämättä samaa paria. Koska meille kuitenkin tulee makkariin epäsuoraa LED-valaistusta ja tuo pöytävalaisin, lyödään kattovalaisin lukkoon vasta sitten kun muu kokonaisuus on kasassa. Toinen mieluinen vaihtoehto olisi joku kaunis ja siro opaalilasinen 50-luvun valaisin, mutta täydellistä en ole vielä löytänyt. Tai sitten Etsystä sirompi valkoinen origami-valaisin? Hmm!

   Vaatehuone on liukuovien takana, ja se on muutenkin ihan eri maailmansa: rönsyilevän koristeellinen peili, naisellista mustaa rusettitapettia, korkeakiiltovalkoisia kalusteita. En usko, että mikään valaisin yhdistäisi sitä vitivalkoiseen, hillittyyn makuuhuoneeseen :) Mutta siitä kontrastista pidän: halusin ehdottomasti vaatehuoneesta ylellisen ja erilaisen, kun muu asunto. Jieldén ja Icaruksen yhdistelmässäkin on hauska kontrasti, toisaalta raskas ja teollisuushenkinen mutta herkkä valkoinen Jieldé yhdistettynä höyhenenkevyeen ja kauniiseen Icarukseen. Nyt tosin alkoi kummittelemaan mielessä se origami-valaisin, onneksi huone valmistuu kohta jolloin ehkä hahmoittaa paremmin!

   Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Delete
 2. Meillä on juuri tuo Icarus makuuhuoneessa ja ollaan tykätty siitä tosi paljon. Se sopii mun mielestä makuuhuonetiloihin tosi hyvin tuon vähän unenomaisen muotonsa vuoksi. Eikä minunkaan mielestä yhtään haittaa se, että asiat ovat vähän eri vuosikymmeniltä, se vain juuri lisää sitä sisustuksen mielenkiintoisuutta. Eri asia olisi, jos talon luonne unohdettaisiin täysin ja vanhasta tehtäisiin täydellisesti uusi ja uudesta vanha. Talonne on kuitenkin teidän kotinne, eikä yhden aikakauden näyttelyteos, eli omaan kotiinne kannattaakin valita juuri niitä juttuja jotka itsestä tuntuvat oikeilta.

  Minä myös laittaisin tuon Klintin vaatehuoneeseenne. Valaisimen muodot tulisivat kauniisti esiin vasten tummaa tapettia ja se pehmentäisi tilaa.

  Olohuoneen valaisimista mun ääneni menee noille Etsyn origamivarjostimille! Ihan mielettömän kauniita!

  Lisäys: Itseasiassa pitää muuten tuosta olohuoneen valaisimesta sanoa, et nyt kun tuota teidän olohuoneen kuvaa olen katsonut niin tuo Le Klintin valaisin istusi aika hyvin sinnekin. Se toisi vähän pehmeyttä vastapainoksi koville kontrasteille ja särmikkäille muodoille. Mielestäni istuisi myös tuon AJ:n pariksi kivasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kun jaksoit kommentoida, Cinnabaria! Sun täytyy ehdottomasti kuvailla makkaria lisää blogiisi. Kävin kurkkaamassa Icarusta, ja se on kyllä kovin kaunis. Se on tosiaan unenomainen ja pehmeä; minunkin mielestäni ihan täydellinen makuuhuoneeseen.

   Ihan kyllä oikeassa olet siinä, ettei koti ole jonkun tietyn aikakauden museo. Omanlaisia elementtejä yhdistelemällä syntyy huomattavasti mielenkiintoisempi, persoonallinen koti! Siinä missä en tietoisesti valitse 2010-luvun trendejä taloa täyteen, en myöskään halua sisustaa täysin 50-luvun tyyliin. Meillä vallitsee meille mieluinen sekamelska klassista ja ajatonta. Hyvin suunnitellut 50-60-luvun klassikot kuten mm. Jieldé, AJ, Eamesin RAR-keinutuoli, Artekin huonekalut näyttävät moderneilta vielä tänäkin päivänä ja peilaavat meillä talon oikeaa ikää. Niiden seassa on jo nyt uusia kalusteita, niin Ikeaa kuin uudempaa designia kuten Kartellia. Sopii meille.

   Kiva, että sinustakin Klint sopii vaatehuoneeseemme! Mulle tuli ihan täysi "ahaa"-elämys kun sen hoksasin, se on juuri täydellinen. Jännä ajatus laittaa Le Klint myös olkkariin! Se tosiaan olisi mielenkiintoinen pehmentävä elementti, täytyypä pistää harkintaan. Kiitos ideasta!

   Origami sekin voisi hyvin tulla olkkariin! Noissa jännittää vaan, miten hyvin mahtavat kestää kun ovat kuitenkin paperia? Toisaalta, eihän ne katossa miksikään mene, mutta sitten esim. muuttaessa. Noissa valaisimissa se paperi taitaa tosin olla jotain tuhdimpaa tavaraa. Luulen, että maalaamme ensin taustaseinän sillä kalkkimaalilla, ja sitten varmaan selviää paremmin minkä värinen valaisin olkkariin parhaiten sopisi. Luulisin, että valaisimen pitäisi nimenomaan olla valkoinen tai musta, kun tausta on vaaleanharmaa.

   Mukavaa alkavaa viikkoa teidän perheelle! :)

   Delete