5/16/2012

Eco-unfriendly Ikea

Voi Ikea minkä teit. Ihastuin ihan täysillä tähän PS 2012 malliston mustaan kattovalaisimeen, ja näin sen jo sieluni silmin meidän olohuoneessa. Sitten katsoin tuotetietoja tarkemmin, ja minulle selvisi, että valaisin toimii integroiduilla LED:eillä. Lämpimän valkoisilla sellaisilla, huoh. No, nehän vaihtaa näppärästi päivänvaloledeihin... eikö vaan?

Kuva ikea.fi

No EI! LEDit on liimattu valaisimen sisuksiin. Ne eivät siis myyjän mukaan ole vaihdettavissa lainkaan. Joo, palaahan ne sen 20 000h, mutta kyllä ledit käytössä himmenevät ja saattavat hajotakin ennen aikojaan. Tämä lamppu on siis täysin entinen, jos yksikään ledeistä hajoaa, tai viimeistään kun ledit ovat menettäneet valaisutehonsa. Mitenhän tämä sopii ikean kestävän kehityksen tavoitteisiin?

Jäi siis valaisin kauppaan. Keltainen (tai siis "lämminvalkoinen") valo kun ei meille sovi, se vääristää todella rumasti valkoisia pintoja ja huonekaluja. Enkä tosiaan ole maksamassa 129e valaisimesta, johon ei voi vaihtaa lamppuja. Harmi, kun muuten tämä valaisin on muotoilultaan upea. 

Että terkkuja vaan Ikealle. Hienoa, että teette ympäristöystävällisiä ja paloturvallisia LED-valaisimia, mutta ihan oikeasti: kertakäyttölamppu?

I fell madly in love with Ikea's new PS 2012 pendant, in black. I already pictured it in our living room. When I first read that it uses integrated LEDs as light source, I thought well.. I'm sure we can trade the "warm white" ones for daylight spectrum LEDs. Well, NOPE! The LEDs are glued inside the lamp, and cannot be changed at all. So, effectively, once the LEDs lose their power, this lamp is kaputt. Sure, LEDs are supposed to be good for 20 000h, but that doesn't mean one couldn't break prematurely. I mean seriously, Ikea?? How is this for furthering sustainable development and promoting environmental values? 

4 comments:

 1. No huh, miten ne kehtaa myydä valaisinta johon ei saa vaihdettua lamppuja?! :o

  ReplyDelete
 2. Joo, sanos muuta! Jos ajattelee yksinkertaistettuna että valaisin olisi päällä puolet vuodesta 12h/päivä ja puolet 0h/päivä, eli keskimäärin 6h/päivä, lampun max elinikä olisi 9 vuotta. Ihan naurettavaa. Tuohon hintaan saa jo ajattomia klassikkovalaisimia, jotka toimivat ja kestävät katseita vuosikymmeniä!

  ReplyDelete
 3. Miten tää voi edes olla mahdollista? On kyllä tosiaan suolainen hinta 9v kestävästä valaisimesta ja eihän tuossa muutenkaan ole mitään järkeä. Pitää alkaa syynäämään vähän tarkemmin Ikean vempaimia, ettei sitten tule jotain muuta yhtä kivaa yllätystä..

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niinpä! Olen itsekin edelleen aika äimänä, miten tällaista voivat kaupata. Onkohan monikin ostanut tätä tajuamatta, ettei ledejä saa vaihdettua lainkaan? Noin kaunis valaisin ja niin typerästi toteutettu.

   Myyjän mielestä 20 000h oli pitkä aika, mun mielestä taas valaisimien pitäisi olla huollettavissa ja kestää halutessa vaikka äidiltä tyttärelle. Siinä mielessä hyvä design tosiaan on edullista. 300e yöpöydälle tulevasta klassikko-Jieldéstä tuntuu kohtuulliselta ja jopa edulliselta verrattuna tuon "kertakäyttölampun" hintaan. Mikähän tuossa PS-valaisimessa sitten maksaa?

   Delete