4/17/2012

Garden plans

Tässä suurkaupungin lähiössä on rakennettu tiheään: meidän vain n. 500m2 tontti on jo naapureiden pihoihin nähden valtava. Tontti on kivan kokoinen mielestäni, on jopa tilaa harrastaa hieman hyötykasvienkin viljelyä. Ihan kivaa on myös, että pihan pääsee suunnittelemaan uusiksi aika vapain käsin. Ne puut ja pensaat mitä oli, oli istutettu aikoja sitten ja jo niin huonossa kunnossa, ettei niitä surettanut kaataa. Tällä hetkellä piha on siis aika askeettinen, vaikka kevään merkiksi jo muutamia krookuksia ja sinivuokkoja kukkiikin. 

kuva lainattu täältä

Mutta siis, mitä tilalle? Kasvihuone käytiinkin jo ostamassa viikonloppuna. Se olisi tarkoitus pystyttää ehkä jo ensi viikolla. Kasvihuoneella on kokoa 4,6 m2 ja seinät ovat kirkasta polykarbonaattia. Lasi olisi ollut vielä kauniimpaa, mutta särkyvyyden takia en lasista kasvihuonetta uskaltanut laittaa pihalle, jossa lapset leikkivät. Kasvihuoneeseen on menossa erilaisia tomaatteja (mm. kirsikka-, amppeli-, keltaisia tomaatteja), amppelimansikkaa, chilejä, kasvihuonekurkkua, minikurpitsoja, yrttejä ja sokerihernettä. Kasvihuoneen etupuolelle ajattelin istuttaa molemmin puolin ruukkuihin joitain valkoisia kukkia ja ehkä salaattejakin ja yrttejäkin. Rennolla meiningillä, erilaisia ja erikokoisia ruukkuja: keraamisia ja betonisia. Kukkaruukkusommitelmia tulee myös terassille, ne tuntuvat jotenkin helpommilta kuin isojen kukkaistutuksien suunnitteleminen ja väkertäminen.


Kasvihuoneen rinnalle tulee kasvimaa, jota reunustaa puinen(?) kehikko. Kasvimaahan tulee mangoldia, pinaattia, lehtikaalia, porkkanaa, raparperia ja kesäkurpitsaa (saatamme laittaa näistä osan kasvihuoneeseenkin, jos sinne jää tilaa). Hyötykasveja oli aika helppo valita, kriteerejä oli kaksi: hyvä maku ja helppohoitoisuus. Taimikasvatettavista kasveista osa on jo lähtenyt oikein hyvin. Eli so far so good. Kaikki nämä piha-asiat ovat kuitenkin minulle uusia. Näin city-tyttönä tuntuu, että viherpeukalo on aika keskellä kämmentä. Kai tekemällä (ja lukemalla) oppii?  Olisiko teillä lukijoilla antaa hyviä vinkkejä?

Mitä te istuttaisitte tuohon terassin eteen? Rintamamiestalossa kun ollaan terassi tulee korkealle, eli siinä olisi mahdollista kasvattaa jotain hieman korkeampaakin. Paikka on hyvin aurinkoinen. Itse ajattelin aluksi pensasmustikkaa, mutta ajatus linnuilta suojaamisesta rumilla verkoilla ei houkuta. Luumupuu ja pieni kukkapenkki saattaisi toimia? Luumupuu ei ilmeisesti maistu jäniksillekään, ja niitä täällä vilisee. Jotain olisi myös kiva laittaa pitkulaiseen ruukkuun/penkkiin kasvimaan ja lasten leikkipaikan väliin. Ehdotuksia? Viheraidaksi olin miettinyt pilarikatajaa, joka kuulemma kestäisi aurinkoa tuijia paremmin. Aidattavat alueet kun ovat meillä todella auringossa (terassi on talon eteläpuolella). Omenapuulajike tuottaa sekin päänvaivaa, mutta kokonsa ja makunsa puolesta meille sopisi varmaan parhaiten kaneliomenapuut? Pientä ja makeaa siis haetaan. 

Olisiko teillä vielä ideoita tuolle kuvassa oikealle alanurkalle? Paikka on melko varjoisa ja keittiön ikkunoiden alla. Tai kivoja ideoita isolle kalliolle? Nyt se on sammaleen peitossa, eli suunnitelmissa oli ainakin pestä se puhtaaksi. Yleensäkin kaikki vinkit pihanhoidosta ja viljelystä otetaan kiittäen ja niiaten vastaan :) Olisi myös kiva kuulla teidän pihasuunnitelmistanne. Onko teillä kenties taimia kasvamassa tai suunnitelmia pystyttää kasvihuonetta?

//

Sorry folks, this marathon post is in finnish. I'm just asking for ideas and help, since all this owning-a-yard business is pretty new to me. We bought a green house and are excited about growing our own food! Picking the edible plants was easy: chard, kale, spinach, rhubarb, strawberries, different kinds of tomatos and chilis, zucchini, cucumber, herbs... all the good stuff (that grows in this latitude anyway)! If all goes well, maybe a few years from now we could have some apples, plums and cherries too. I'm not too big on flowers, so I'm not even attempting any big flower arrangements. It's all going to be pretty casual, different kinds of  flower pots (concrete too!) placed randomly around the yard and on the terrace. What do you think?

4 comments:

 1. Vinkki kalliolle, peskää sammaleet pois painepesurilla! Todella kätevää ja nopeaa! Aika monissa uusissa pesureissa on turbosuutin erikseen, jolla lähtee aivan varmasti tuollainen aika tiukassakin oleva irti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, tuo itseasiassa olikin ajatuksena - appiukolla on just soiva peli lainattavaksi! Ehdottomasti rumat sammaleet ja rikkaruohot sun muut painepesurilla veks. Lähinnä mietin oisko ollut keinoja muuten ottaa sitä hyötykäyttöön/somistaa, mutta hieno siitä tulee kyllä ihan pesemällä :)

   Delete
 2. Sitten tuosta talon viereen puiden istuttamisesta... ei kannata! Myös kukkajutut kaikki ruukkuihin ym, ettei istuta sokkelin eteen mitään. Tämä liittyy jälleen tuohon kellariin ja sen kosteuteen :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, senhän takia sitä mustikkaa ruukkuihin suunnittelin.. ja sitten menin unohtamaan! Eihän siihen tosiaan mitään ilman ruukkua voi laittaa, ei vaan kosteuden takia (meillä tosin täysmoreeni alla ja kuntotarkastajan mukaan ei tarvetta salaojituksille, kellari todella kuiva - eli siinä mielessä ollaan onnekkaita) vaan myös ettei juuret yritä tunkeutua rakenteisiin jne. Hyvä kun muistutit, kiitos!

   Delete