6/20/2012

Bathroom lighting

Philips Smartspot kuva laatuvalaisin.fi / Vanila-kuva valotorni.fi

Eilisessä postauksessa lupailin pientä esittelyä yläkerran wc:n valaisimista. Kuten aiemmin totesin, valaistus oli erityisen hankala suunnitella vinon ja matalahkon katon vuoksi. Katto on siis korkeimmillaan n. 2.3m ja matalimmillaan 2m, mikä tekee valaisimien upottamisesta haastavaa. Päädyimme tekemään pienen madalluksen wc:n taustaseinälle katon ja seinän rajaan. Siihen tulee siis suora "palkki", johon upotetaan kolme suorakaiteen mallista alumiinista Philipsin SmartSpotia riviin. Näihin tulee sisälle tehokkaat, E27-kantaiset päivänvalolamput. Tarkoitus on valaistuksella korostaa seinä-wc:n taustaseinän näyttävää EV Manhattan Blanco-valemosaiikkia.

Aiemmissa suunnitelmissa vilahtanut koristeellinen peili ei mitoiltaan mahdu sittenkään (liian korkea), joten se korvataan tavallisella, koko seinän levyisellä peilillä. Peilin päälle tulee perinteisen loisteputken sijaan Vanila-seinävalaisimet, nekin päivänvalolampuilla. Haaveilin AJ-seinävalaisimista, mutta ne tulisivat liian pitkälle. Vanilat istuvat mitoiltaan paremmin, ja ovat toki huomattavasti hinnaltaankin huokeammat. Pidän tuosta ripauksesta mustaa, yhdessä vaalean betonitason ja muuten vitivalkoisen wc:n kanssa. Allasseinustalle, seinävalaisimien ylle, voisi tulla toinen kotelo upotettaville SmartSpoteille. 

Yhdessä ison ikkunan kanssa uskoisin, että tästä melko pienestä wc:stä saadaan valoisa ja viihtyisä... vaikka kompromisseja on saatukin tehdä jo lukuisia, ja wc:stä tulee nyt aika erilainen aiempiin suunnitelmiin nähden. Kiva kai silti?

It was challenging to say the least to plan adequate and esthetic lighting for our small bathroom, with a rather low slanted roof. We were determined to get some recessed lights in, so now we are building two ceiling "beams" at both ends of the rectangular room: over the sink and over the toilet seat. Three Philips SmartSpots will be recessed into each side. In addition, we're placing two of these pretty black wall fixtures over a simple frameless mirror and white vanity with concrete tabletop. I would've loved the AJ wall lamps, but alas they would be too big. All in all I'm pretty happy with our plans now, even though they are very different from the original plan. With the big window, daylight spectrum lamps (both recessed and wall-mounted), I think we'll be able to make this small bathroom look light and spacious. Or what do you think?

6 comments:

 1. Kiitos vinkistä tuon vanilan suhteen. Olen etsinyt meille makuuhuoneeseen lukulamppuja seinään ja nuohan ovat juuri hyvät. Hassua, että en ole niitä aiemmin missään huomannut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, jos tästä oli teille iloa! :)

   Delete
 2. Oltiin eilen justiin katsomassa uuden kotimme wc-suunnitelmaa ja näyttää jokseenkin samalta kuin teillä :) Siitä piti aluksi tulla valkoinen mustalla tasolla kuten keittiössäkin, mutta koska mustaa allasta ei ainakaan meidän suunnittelijalta löytynyt 40cm:stä, vaihtui tasokin valkoiseen. Ja lattialaatta myös. Yläkaapistojen väliin on tulossa altaan kohdalle tasosta alkaen kaapiston yläreunaan asti ulottuva peili, myöskin kehyksetön (meillä on miehen kanssa yli 20cm pituuseroa ja aina jommalla kummalla on hankala peilata -ratkaistiin se siis noin korkealla peilillä :) ). Lampuksi mulla on jo pidempään varastossa odotellut Artemiden seinävalaisin. Harkinnassa on myös yhdelle seinälle Cole&Sonin Woods-tapetti.

  Muutama vinkkikysysmys sulle: teillähän on keittiössä valkoinen taso. Onko se puhtaan valkoinen? Mitä materiaalia se on ja mistä olette hankkinut? Tuleeko tasoon helposti naarmuja? Entä osaatko sanoa, soveltuuko tuo Philips:n SmartSpot myös kylppäriin eli märkätiloihin?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teidän suunnitelmat kuulostaa kivoilta!

   Meillä on tosiaan keittiössä ihan puhtaanvalkoinen 12 mm kvartsitaso (Absolute Blanc-sävy). Se on ostettu Hansakiveltä. Naarmuuntumisesta on vaikea sanoa, tasossa nimittäin on mielestäni asennuksesta asti ollut pari tummaa naarmua, joista on reklamaatio meneillään ja vielä ihan kuluttajaviraston kautta. En siis vielä tiedä, onko meillä joku maanantai-kappale. Käsittääkseni kvartsitasojen pitäisi olla hyvinkin kulutuskestäviä, ja siksi sen meille valitsin. Itse tasoa ei kuitenkaan olla naarmutettu. Vessassa varmasti muutenkin pienemmällä kulutuksella.

   Tämä SmartSpot malli on IP23-luokan, eli kestää sumutettua vettä, muttei ole tarkoitettu märkätiloihin. Meillä siis tulossa vain yläkerran vessaan, jossa vain allaskaappi ja seinä-wc (ei siis märkätila). Alakerran kylppäriin, jossa on lisäksi suihku, tulee sitten märkätiloihin sopiva valaistus. Harmi kyllä, kun eivät ole märkätilasuojattuja, kun ovat muuten loistavia: isoja, tyylikkäitä, lamput vaihdettavissa ja epäsuora valo. Ja verrattain edullisiakin.

   Delete
  2. Ok, kiitti vastauksista! Tosi kurja tuo teidän naarmuuntunut taso ja jos eivät edes suostu myöntämään virhettään vaan joudutte kuluttajaviraston kautta hakemaan korvausta! Toivottavasti asia ratkeaa teidän eduksi! Välillä tuntuu, ettei kuluttajalla ole mitään oikeuksia :(

   Delete
  3. Kiva, jos vastauksesta oli iloa :) Joo, kurja juttuhan tuo taso on. Luulisi siihen rahaan saavan laadukkaan ja kestävän tason. Kuluttajavirasto kun ei vielä mikään nopean toiminnan joukko ole. Ikävästi kyllä monet firmat polkevat kuluttajien oikeuksia; pitää todella osata pitää puolensa etenkin näissä rakennus-/remppakuvioissa.

   Delete