6/12/2012

At the green house


Meillä on piha melkein yhtä vaiheessa kuin talokin, mutta kasvihuoneessa vihertää jo. Nyt siellä vallitsee lattialla erilaisten ruukkujen sekamelska, kunnes saadaan hankittua/tehtyä kasvihuoneeseen sopivat hyllyt. Viherpeukalo on vieläkin aika keskellä kämmentä, mutta toiveet korkealla. Luomu- ja lähiruokaintoilijana on aika jännää seurata, miten ja mitä onnistutaan viljelemään itse. Ja onhan tämä kaupunkiviljely ihan mahtava koko perheen harrastus. 

Kasvihuoneen viereen on suunnitteilla pieni kasvimaa (kasvihuoneen kokoinen), mutta sille varatulla paikalla on joskus muinoin valettu betonilaatta. Se täytyy siis ensiksi kaivaa esiin. Sitä odotellessa, olen pohtinut isomman Bacsacin hankintaa. Bascquare 16-kokoon (550l) mahtuisi vaikka mitä, eikä haittaisi, vaikkei kasvimaa valmistuisi ajoissa kesäkuun istutuksille. Ensi kesänä sitten olisi iloa molemmista. Taidanpa tehdä tilauksen vielä tänään, kun T myös innostui ideasta.

Mites teillä: olenko ainoa, jolla on kasvimaa vielä laittamatta? Onko teillä kenties jo käytännön kokemuksia Bacsaceista?

Our yard is about as unfinished as our house, but the greenhouse is getting greener and greener by the day. What a fun hobby for the family! We live in the city, but organic & local food has always been near to my heart. It'll be interesting to see what we manage to grow ourselves, I'm not exactly Martha Stewart. 

We're also planning a small vegetable garden next to the greenhouse. Unfortunately there's a slab of concrete that needs to be dug out first, so I'm thinking of buying the biggest Bacsac. That way I won't miss out on planting the June veggies. And next year, I'm sure we'll have use for both. How is your garden doing? Have you tried the Bacsacs?

6 comments:

 1. Meidän parvekepuutarhasta löytyy muutama Bacsac ja vallan tyytyväinen olen ollut. Vaikka säkit ovatkin noita pieniä (14 ja 25litrasia) niin yrtit tykkää ja chilit hullaantuu. Vaikka päästävät liian veden läpi niin pitävät juuri sen verran, että kuuminakin päivinä pystyy useammaksi päiväksi jättämään vehkat kastelematta. Mii laik!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukava kuulla! Nimittäin tilasin juuri sen isoimman Bacsquaren :)

   Meilläkin on chiliä kasvamassa, mutta aika pieniä on vielä. Ehkä siksi, kun eivät ole päässeet Bacsaceihin ;) Heh. Tuota vedenpitävyyttä en edes ajatellut, mutta kiva kuulla, että reilusti voi kastella kerralla. Ehkä kasteluiden välissä pysyvät jopa kosteampina säkissä verrattuna avomaahan? Sittenhän sen näkee kun on molemmat. Tosi kiva keksintö kyllä juurikin parvekkeille ja pikkuisille city-pihoille!

   Delete
  2. Ehkäpä tuossa säkissä uskaltaa lorottaa vettäkin hieman reippaammin kun tietää, että ylimääräinen vesi valuu säkistä pois. Avomaalla kun ei oikein tiedä paljon sitä vettä on tullut laskettua ja mihin se sitten lopulta on päätynyt. Omille vehkoille vai naapurin ojaan. :)

   Delete
  3. Ihan totta, se voisi toimia noinkin päin. Varmaan kosteus pysyy toisaalta pidempään säkissä, mutta ylimääräinen vesi myös valuu rehuilta pois erilailla kuin avomaalla. Ensi kesällä viimeistään pääsee vertailemaan, täytyy laittaa jotain samoja lajeja samasta siemenpussista sekä Bacsaciin että avokasvimaalle. :)

   Delete
 2. Ihanasti teidän kasvihuoneessa vihertääkin! :) olisi mukava kuulla mitä kasveja teillä on kasvamassa. Minunkin pöytämallin kasvihuoneessa on viherrys aika hyvällä mallilla. Kävin eilen ostamassa Huiskulan myymälästä Ziggzaggin seinämallin kasvisäkin, jospa saatais niitä mansikoita terassille. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! :) Siellä kasvaa vaikka sun mitä. Meillä oli sellainen periaate, että tänä vuonna istutellaan vähän kaikkea, ja katsotaan mikä menestyy. Siellä on siis kasvihuonekurkkua (kukkii kuvassa), erilaisia parveke/amppelitomaatteja, amppelimansikkaa, paprikaa, chilejä (mm. jalopenoa), yrttejä (minttua, lehtipersiljaa, ruohosipulia, korianteria, rosmariinia, tillä, basilikaa sekä kaupasta ostettuna ja siemenestä kasvatettuna hurja kasa), steviaa (nam tuoreena vihersmoothiessa), lehtikaalia sekä punaisena että vihreänä, krassia, rucolaa ja erilaisia salaatteja.

   Bacsquareen olisi tarkoitus istuttaa pinaattia ja eri mangoldilajikkeita. Kasvimaahan sitten porkkanaa, pensaspapua, sipulia ja kesäkurpitsaa. Ehkä nuo kesäkurpitsat työnnetään nyt Bacsquareen, että varmasti ehditään kasvattaa tänä vuonna. Katsotaan mistä nyt loppujen lopuksi satoa saadaan.. basilikataimien määrästä ja kasvunopeudesta päätellen taidetaan ainakin hukkua pestoon loppukesästä.

   Kiva että teilläkin city-viljely onnistuu :) Tuo seinämallin Ziggzagg onkin näppärä, sitten kun meillä joskus on se grilliterassi sinne voisi viritellä juuri tuommoisiin yrttejä ja mansikoita ja sen sellaista. Olisi käden ulottuvilla terassilla ja lähellä keittiötä. Voi tosin olla että nyt joudun ostamaan seinäsäkkinikin Bacsacilta, että yhtenäinen ilme säilyy.. harmi ettei Ziggzaggilla ollut näin valtavaa istutussäkkiä!

   Kuvaileppa sitten sun terassimansikkaviljelmää, olisi kiva nähdä teidän terassia ja pihaa.

   Delete