8/14/2012

Inspiration from Tampere

Huh! Viikonloppu Tampereella oli oikein onnistunut, vaikka messut eivät erityisesti meitäkään säväyttäneet. Ideoita kuitenkin saatiin ja niitä ideoita ajattelin jakaa teidän kanssanne, vaikka kuvaaminen vuoroin vauva/taapero ja kassit kainalossa ihmistungoksessa olikin aika haastavaa. Odotin inspiraatiota takan pinnoittamisen suhteen, mutta messuilla oli aika tylsiä takkoja. Valkoiseksi rapatut ovat ihan kauniita, mutta aika hankalia hoitaa eikä lainkaan omaperäisiä. Tummanharmaa taas ei iskenyt ollenkaan. Toisaalta haimme vinkkejä betonipintoihin, kellariremonttia silmällä pitäen.





Kellarin jätämme betonille, sillä tähän asti pattereilla ja takalla lämmitettynä pidetty kellari on pysynyt melkeinpä ennenkuulumattoman kuivana. Emme siis halua pilata toimivaa rakennetta (joskin mm. uudet routaeristeet ym. ja lisälämmöneristykset tehdään ja ilmanvaihtoa koneellistetaan), ja onhan betoni kaunista. Lattiansävyä olen arponut täällä blogissakin, mutta osittain messujen inspiroimana betoninharmaaseen olemme päätymässä. Seinät rapataan valkoisiksi, pesutiloihin/saunaan tulee mahdollisesti jotain laattaa seiniin ja/tai ammeen koteloksi. Tätä suunnittelen 3D-mallien kera tarkemmin vasta kun seinärakenteita on tarkemmin tutkittu ja tila on avattu sen kokoiseksi kuin saadaan. Saunoista messuilla ehdottomasti suosikki oli Casa Forten vaalea sauna, lauteet olivat yksinkertaisen upeat kuten lasiseinäkin, mutta kiukaan vaihtaisin.



Messuilla myös tajusin, ettei meille tulekaan komposiittia millekkään terassille. Kuten jo rautakaupassa osasin arvella, UPM:n komposiitti isona pintana ei miellyttänyt meistä kumpaakaan. Muitakin komposiitteja on (oikeita puukomposiitteja), mutta niitähän ei messuilla näkynyt. Messuilla Aeroc -kivitalo Louhessa oli kuitenkin upeaakin upeampi vaalea liuskekiviterassi, jota ihastelimme. Tämä voisi olla hyvä vaihtoehto meidän saunaterassille, jonne tulee palju/ulkoporeamme. Materiaali kestäisi hyvin vettä eikä olisi liukas, ja pysyisi varmaan puhtaanakin katetulla terassilla melko inhimillisellä vaivalla. Grilliterassille (lasitetaan ja katetaan valokatteella) ja parvekkeelle olemme komposiitin sijaan miettineet alakerran kylppärin vaaleaa tammikuvioista laattaa, sillä se soveltuu ulkokäyttöön. Täytyy vielä selvittää kestääkö se ihan lumen alle jäämistä avoparvekkeella, vai tulisiko sinne valita esimerkiksi joku iso 60 x 60 vaalea ulkolaatta. 


Aeroc-kivitalo Louhessa ihastuin myös mustaan isoon "Atlas Concorde Evolve Night Mosaico"-mosaiikkilaattaan pääsisäänkäynnissä oven molemmin puolin (harmiksi en ehtinyt ottamaan kunnon kuvaa!). Suunnittelemme edelleen pääoven ympärille kuultosuojattua vaneria, mutta terassien pariovet ovat nekin syvennyksissä ulkoseinien paksuuden vuoksi. Mustassa julkisivussa tuollainen laatoitus ovisyvennyksissä mustakarmisten kokolasisten pariovien ympärillä olisi kaunis yksityiskohta, joka viimestelisi julkisivun näyttävästi. Messuilla Villa Ilossa oli muuten käytetty valkoiseksi rapatun kivijulkisivun tehosteena samaa ulkopaneelia, mitä meillekin on tulossa, eli mustaa Siparilan Topcoat-ulkoverhouspaneelia. Topcoat on valmiiksi maalattu ja asennuksessa ei jää nauloja näkyviin, eli asentamisen jälkeen taloa ei tarvitse maalata lainkaan. 


Muutoin kiinnitin messuilla paljon huomiota valaistusratkaisuihin. Esimerkiksi Villa Hessessä valaistus oli toteutettu pääosin tyylikkäästi epäsuoralla päivänvalolla, mutta makkareissa yöpöydillä ja lasten huoneessa valaisimissa oli keltaiset lamput ja vaatehuoneessa "vanhanaikaiset" halogeenit. Ulkovalaistus katon alla terassilla oli Hessessä erityisen hieno, jotain tällaista olin pohtinut meillekin (kolmas kuva). Yhdessä lempparikohteistani Casa Fortessa valaistus oli sen sijaan aika onneton. Keltainen "lämminvalkoinen" sävy vääristi vaneriseinän kaunista sävyä, eikä valaistus muutenkaan ollut riittävän tehokas. Kohteessa oli paljon halogeeneja, ja muuten kivoissa LED-paneeleissa ja katon kiertävässä epäsuorassa valaistuksessa valon sävy vääristi pahasti viileänharmaita betonipintoja. Villa Ilossa epäsuora valaistus oli kyllä suunniteltu taidokkaasti, mutta valon keltainen sävy jälleen väärensi rumasti sisustuksessa käytettyjä kauniita valkoisen ja ruskean sävyjä. Valaistusratkaisujen analysoiminen on muuten hyvin opettavaista; toisten "virheistä" on hyvä oppia ja omaa valaistussuunnittelua helpottaa kun näkee, mikä omasta mielestä toimii ja mikä ei. 

















Kaikenkaikkiaan siis ihan antoisa reissu. Kovasti jäi kuitenkin ihmetyttämään, miten taloihin oltiin saatu uppoamaan niin paljon rahaa. Villa Pärssisen myyntihinta tuntuu ihan poskettomalta, varsinkin siihen nähden, että talo on pienellä vuokratontilla ja aika kaukana keskustasta/rannasta. Rahalla saisi pääkaupunkiseudultakin jo melkoisen lukaalin. Muutenkin talo oli kummallisesti suunniteltu, pintamateriaalit olivat aika erikoisia ja erityisesti kummastuttivat suuret naapureiden pihaan osoittavat lattiasta kattoon ikkunaseinät wc-tiloissa. Yleisesti messuilla tökki keskeneräisyys ja hutiloitu työnjälki, mutta olihan siellä nähtävääkin ja kaksi lippua yhden hinnalla oli mukava yllätys lipputiskillä. Harmi, ettei ollut enempää aikaa kiertää, pienten kanssa tuo reilu neljä tuntiakin oli saavutus. Ehkä ensi vuonna sitten perusteellisemmin?

//

A few pics from the building/architecture/interior design fair in Tampere. We were especially inspired by the white slate terrace, concrete floors, light wood sauna (first pic!), and that black mosaic tile around the entrance. We're still going for veneer around the front/main entrance, but this black tile would look subtle but beautiful around our black-framed glass double terrace doors. I also paid attention to lighting choices. Some were wonderful, indirect daylight was used in a few houses. Unfortunately one of my favorite houses, Casa Forte (with the beautiful sauna and kitchen, concrete floors etc portrayed above), mostly used dated "warm white" halogens which distorted the colors of the gorgeous concrete walls and especially made the lovely veneer wall appear yellow. What a shame! Wish we had had more time to tour the area, but with two kids I'm lucky my pictures weren't totally horrible and that we actually managed to spend 4 hours there. Maybe next year in Hyvinkää we'll see some even more spectacular architecture and interior design?

4 comments:

  1. Louhen mustat laatat ovenpielessä oli myös minun suosikit! Näyttävä ratkaisu, mutta kuitenkin hienovarainen. PS. Blogistani löytyy Louhen sisäänkäynnistä pari kuvaa, jos haluat lisää kuvia laatoista "ideakansioon" http://talojajatoiveita.blogspot.fi/2012/07/asuntomessut-2012-kay-sisaan.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne oli kyllä upeat! Ja kuten sanoit, hillityllä tavalla todella näyttävät. Kiitos linkistä, postauksesi oli mennyt minulta kokonaan ohi (pahoittelut!)! :)

      Delete
  2. Kivoja yksityiskohtia olit bongannut messuilta! Mulle jäi vähän sama fiilis, ei mitään kovin sykähdyttävää, mutta ihan viihdyttävää nähtävää kuitenkin. Aikaisemmilta asuntomessureissuilta on kuitenkin jäänyt aina jotain kunnolla mieleen, mutta tuolta Treen messuilta lähtiessä oli vähän tyhjä olo.

    Liputan pintamaalattujen ulkoverhouslautojen puolesta! Meille tuli okt:n ulkoverhous saman firman leveämmästä tavallisesta ulkoverhouslaudasta, mutta jo kerran pohja- sekä pintamaalattu materiaali helpotti urakkaa huomattavasti kun sudittavaksi jäi vain se viimeinen kerros. Ja senkin sai maalata ennen ikkunoiden asennusta, helppoa ja nopeaa! Teillä se tulee olemaan ihan superhelppoa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Niinhän se vähän taisi olla: mielenkiintoisia yksityiskohtia, mutta ei yhtäkään sellaista säväyttävää kokonaisuutta. Mun oli hiukan hankala verrata aiempaan, kun tätä ennen en ollut käynyt kuin kerran messuilla ja silloinkin olin kuusivuotias. Mieleen jäi lähinnä pallojen huovutus ja puolukoiden keräily, heh!

      Jep, pintamaalatunkin kanssa olisi ollut melko vaivatonta mutta Topcoatilla tosiaan vielä helpompaa. Meillä on niiiiin paljon hommaa tämän talon kanssa, ja kun lähes kaikki tehdään itse, ulkoverhouksen suhteen ei tarvinnut kauaa miettiä panostetaanko "valmiiseen". Ja onhan se kiva kun tulee takuu! Millään ei kyllä malttaisi odottaa, että paneelit on seinässä... :)

      Delete